Ce este un boiler electric și cum poate fi folosit?

boiler electric

Boilerele sunt aparate de încălzire a apei menajere care intră în casă. Acestea sunt de mai multe tipuri, diferența majoră constând în combustibilul său. Unele funcționează pe bază de lemn, altele cu gaz, dar mai există și varianta pe curent electric, de unde și numele de boiler electric.

Acestea sunt printre cele mai sigure metode de încălzire a apei. Poate fi poziționat oriunde în locuință, însă montajul va fi realizat doar de către un specialist avizat.

Cum funcționează un boiler electric?

Modul de funcționare a boilerului electric este foarte simplu: apa va fi încălzită de către o rezistență electrică, care va fi păstrat în rezervorul bine izolat și reîncălzită de fiecare dată când temperatura scade sub valorile setate. Astfel, boilerul este echipat și cu un termostat.

Mai pe larg, apa rece va intra pe partea inferioară a boilerului. Termostatul este cel ce va acționa rezistența, care va încălzi apa, când temperatura sa este sub nivelul pe care utilizatorul îl setează.

Atunci când apa va ajunge în rezervor la temperatura optimă, atunci alimentarea de curent electric se va opri. În cazul în care apa este prea fierbinte, atunci termostatul va acționa. Apa deja încălzită se va elimina din boiler când tu vei folosi apa menajeră.

Apoi, întreg procesul va avea loc din nou și din nou, de fiecare dată cât este nevoie. Vei avea apă caldă atâta vreme cât boilerul electric este conectat la o sursă de curent electric constantă.

Datorită modului lor foarte simplist de funcționare, aceste aparate au ajuns să fie îndrăgite de către sute de oameni. Cele mai avansate boilere îți oferă posibilitatea de a le controla cu ajutorul telefonului mobil, chiar și când nu ești fizic acasă.

Situațiile în care vei rămâne fără apă caldă pot să fie evitate, mai ales dacă alegi dispozitivul cu 2 rezervoare.

Care sunt avantajele unui boiler electric?

Boilerul electric dispune de următoarele avantaje:

  • se poate alimenta cu ajutorul unui panou solar;
  • se montează cu ușurință;
  • se întreține ușor;
  • dispui de apă caldă oricând;
  • costuri mici de achiziționare.

Întrebarea care stă pe buzele tuturor este cât consumă un boiler electric pe parcursul unei luni de zile. Consumul se calculează în funcție de capacitatea rezervorului.

Un boiler electric ce are o capacitate de 80 de litri, consumă în jur de 1,8 kW/h. Valoarea se va înmulți cu numărul de ore aproximativ în care boilerul va funcționa.

Prețul va fi influențat direct și de oferta pe care o alegi de la furnizorul curentului electric. Datorită faptului că funcționează pe bază de curent electric, boilerul îți va majora factura cu câțiva leuți, dar îți va oferi apă caldă de fiecare dată când ai nevoie, fără să îți mai faci griji de lipsa confortului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *