Un feliator mezeluri reprezintă un dispozitiv pentru bucătărie conceput cu scopul de a tăia mezeluri, carne, brânzeturi și multe alte alimente în felii subțiri și uniforme. Acesta este utilizat atât în gospodării, cât și în unități comerciale spre exemplu: restaurante și supermarketuri, unde este necesar să se facă rost de felii de dimensiuni constante.
Componentele principale ale acestui aparat sunt: lama rotativă, mecanismul de ajustare a grosimii, tava de alimentare și suportul pentru alimente, dispozitivul de protecție pentru mâini și motorul. Lama rotativă este componenta care taie alimentele, lamele putând să fie diferite de la dispozitiv la dispozitiv prin dimensiuni și grosime.
Cele mai multe aparate create pentru tăiatul de mezeluri permit modificarea grosimii feliilor, oferind utilizatorului posibilitatea de a ajusta grosimea produselor alimentare. Pentru a preveni posibilele accidentări, producătorii includ în cutiile aparatelor de feliat, adesea, dispozitive pentru protecție a mâinilor.
Feliatorul de mezeluri este un dispozitiv care este apreciat pentru capacitatea sa de a produce felii uniforme, fapt ce este esențial, mai ales în momentul în care este vorba despre aspect, dar și de consistența preparatelor. În aceeași măsură, prin intermediul acestui aparat, se economisește considerabil timp și efort, în special în cazurile de procesare a unor cantități mari de alimente.
Ce tipuri de feliatoare de mezeluri există pe piață?
Spre deosebire de alte dispozitive utilizate și create pentru bucătărie și comerț, când vine vorba de feliatoare de mezeluri există doar trei tipuri: feliatoare manuale, feliatoare automate și feliatoarele profesionale.
Feliatoarele de mezeluri manuale pot fi cumpărate la un preț semnificativ mai mic în comparație cu un feliator mezeluri electric. Este indicat ca în momentul achiziționării să fiți atenți ca aparatul să aibă în componență un set de cuțite bine ascuțite, fabricate din oțel inoxidabil, care să aibă posibilitatea de a se detașa cu scopul de a facilita curățarea și ascuțirea. În general, aparatele nu oferă o diversitate largă cu privire la posibilitățile de grosime a felierii, de multe ori, unele având chiar și o singură opțiune.
Când se alege un feliator mezeluri manual, este necesar să se acorde o atenție sporită cuțitelor, sistemelor de siguranță integrate. De asemenea, este recomandat să se verifice dacă aparatul poate să felieze și alte tipuri de alimente pe lângă mezeluri.
Feliatoarele de mezeluri automate constituie un echipament de o performanță ridicată, fiind echipate cu motor și alimentate cu ajutorul energiei electrice. Spre deosebire de feliatoarele manuale, feliatoarele electrice nu necesită decât un minim efort din partea celui ce îl folosește.
Acestea sunt capabile să felieze orice tip de aliment, de multe ori locul lor fiind în bucătăriile profesionale. Dispozitivele de acest tip oferă posibilitatea de a ajusta grosimea feliei pentru a face rost de diferite grosimi ale alimentelor. În aceeași măsură, există o gamă extinsă de feliatoare electrice, de la cele mai simple modele până la cele avansate care sunt destinate uzului profesional.
Feliatoarele de mezeluri profesionale sunt concepute cu scopul de funcționa continuu, spre deosebire de cele manuale sau electrice, care pot să fie folosite pentru un timp maxim de două ore pentru a nu ajunge la supraîncălzire. Acestea sunt echipate cu motoare de o putere semnificativ mai mare, oferind utilizatorilor o precizie mai bună, fapt datorat setărilor mult mai detaliate.
Feliatoarele profesionale pot să taie o diversitate de alimente într-o varietate de grosimi, de la un milimetru până la felii de grosimi mult mai mari. Bineînțeles că, fiind destinate uzului industrial și profesional, aceste feliatoare includ sisteme de siguranță mult mai avansate, însă fiind mai sofisticate, au un cost mai ridicat.
De ce sunt considerate feliatoarele de mezeluri ajutoare de nădejde în bucătărie?
Feliatoarele de mezeluri sunt considerate a fi utile în bucătărie mulțumită mai multor avantaje pe care acestea le oferă, printre care: tăiere precisă și uniformă, eficiență și rapiditate, versatilitate, securitate, consistență în gătit, reducerea de deșeuri și conveniență.
În esență, feliatoarele de mezeluri oferă un amestec de precizie, eficiență și siguranță, lucru ce le face să fie văzute drept indispensabile pentru bucătarii profesioniști și pasionații de gătit de acasă. Prin urmare, pentru a obține rezultatele dorite la o calitate superioară, este esențial să se opteze pentru un aparat de feliat performant și fiabil, care să îndeplinească toate cerințele de care este nevoie.